Lief Leed in de Witte Anna

Lief Leed in de Witte Anna

Waarom doe ik eigenlijk mee aan het Lief & Leed initiatief? Ik ben ervoor gevraagd. Ik had zelfs in eerste instantie nee gezegd, omdat je ook een potje moet beheren. Aangezien ik niet zo goed met financiën ben, leek me dat geen goed idee. Ook omdat ik al in de Bewonerscommissie zit en de Mini Exporuimte beheer, ik niet nog een project op me wilde nemen, aangezien ik het al druk genoeg heb met mijn eigen bedrijf.

Degene die het over zou nemen trok zich toch terug en toen dacht ik ok, dan doe ik het wel en ik heb er geen moment spijt van gehad!

Hoe pakken we het aan?

Ik wilde het mezelf wel zo makkelijk mogelijk maken, dus ik ben meteen een Lief & Leed WhatsApp groep gestart, aangezien dat sneller schakelt dan via de mail. Er is wel een Lief & Leed lid die geen mobiele telefoon heeft, dus we houden haar tijdens de bewonerscommissie op de hoogte of via de mail. En uiteraard in de wandelgangen in de torenflat of op straat.

We hebben Joke, de voorzitter van de Bewonerscommissie meteen een mooie bos bloemen gegeven, omdat ze zich al jarenlang met hart en ziel ontzettend inzet voor niet alleen de Witte Anna, maar ook betrokken is bij de Wijk, in talloze andere commissies zit en nu ook mantelzorger is voor een dierbare vriend.

Het leek me wel handig om van de rest van het budget (omdat het anders heel snel op zou zijn) meteen een aantal kleine cadeautjes te kopen, zodat we die al in huis hebben en het makkelijker is om deze uit te delen. Ik zag bij een winkel ingepakte doosjes bonbons in de huisstijl van het Lief & Leed logo die ook nog eens niet heel duur waren. Samen met 2 andere Lief & Leedleden hebben we afgesproken een aantal van deze doosjes te kopen. We waren iets te enthousiast (er zijn ook andere kleuren gekocht, omdat we dachten dat ze snel op zouden gaan), want we hebben meer geld uitgegeven dan we hadden qua resterend budget! Gelukkig begreep ik dat we dat wat we extra hebben uitgegeven (iets van € 16) we dan nog terug kunnen krijgen. En anders hadden we al gezegd, zouden we de kosten delen.

Al die doosjes (we hebben er 28 in totaal gekocht) staan bij Wil, een Lief & Leed lid met extra ruimte. We kunnen mensen nomineren voor een cadeautje en die kunnen we dan bij Wil, samen met een kaart afhalen. We zijn nog van plan om posters in de liften en in de hal boven en beneden op te hangen, zodat de bewoners hun eigen buren ook kunnen nomineren. Ze kunnen dan de namen doorgeven aan ons en dan zorgen we er (samen) voor dat die bewuste buur een cadeautje krijgt.

Het is wel handig om te weten wie wat gekregen heeft, waarom en hoeveel doosjes we nog overhebben, dus daar hebben we een Excel bestand voor gemaakt, zodat we het goed kunnen bijhouden. In dit Excel bestand kun je de naam van de Gangmaker invullen, wat je gekocht hebt qua cadeautje, voor wie, waarom en telt de bedragen automatisch op, zodat je precies ziet hoeveel je hebt uitgegeven en hoeveel budget je nog over hebt. In het bestand hebben we zelfs het Lief & Leed logo opgenomen en uiteraard helemaal in de Lief & Leed stijl opgemaakt.

Wie hebben er tot nu toe iets gehad?

O.a. een oudere buurvrouw die in haar huis is gevallen en een hele dag op de grond heeft gelegen voordat een buur dat opmerkte. Een buurman die kanker had en er gelukkig van genezen is. Een oudere buurvrouw die op 85 jarige leeftijd nog steeds vrijwilligers werk doet. Een andere buurvrouw die haar vader is verloren.

Op de nominatie staan nog een buurvrouw die altijd teveel kookt en bij wie haar directe buur altijd een hapje mee mag eten en een voormalige student van mij die hier pas is komen wonen. Ik wilde al bij haar langs gaan met een klein cadeautje van mezelf, dus het is grappig om dit meteen te combineren. We willen nl. in de toekomst alle nieuwe bewoners met een kleine attentie verwelkomen.

Wat merk ik er in de praktijk van

Het is superleuk dit te doen, omdat je hele mooie reacties terug krijgt. Ik kreeg bijvoorbeeld spontaan een brasa (omhelzing) van een Koreaanse buurvrouw, omdat ze het zo geweldig vond dat we aan haar dachten. Je krijgt figuurlijk, maar ook letterlijk een inkijkje in het leven van je buren die je soms al jaren kent, maar nooit bij binnen bent geweest (je wordt soms uitgenodigd binnen te komen) en hierdoor nóg een tikkeltje beter.

Daarnaast merk ik dat het de sociale cohesie en sociale controle vergroot. We hebben eigenlijk het Lief & Leed initiatief niet nodig, omdat we sowieso wel voor elkaar klaar staan, maar hierdoor krijg je nét dat extra duwtje om toch ook bij nieuwe buren naar elkaar te infomeren, want je moet elkaar natuurlijk wel eerst leren kennen.

Cynthia Telting is Gangmaker voor het Lief & Leed project van het Witte Anna Complex; de eerste torenflat die hieraan mee doet.

Cynthia is Director van de #DigiDames (trainingsbureau voor met name Vrouwelijke Ondernemers en Ondernemende Vrouwen om ze te helpen bij hun E-Business) waardoor ze graag zaken digitaal aanpakt. Vandaar dus ook het WhatsApp groepje en het Excel bestand. Wil je ook een Lief & Leed Excel bestand voor je eigen straat? Stuur haar dan even een mailtje via cynthia@digidames.nl , dan stuurt ze je een leeg bestand toe, dat je zelf kunt invullen.

2 Reactie's
 • Ron Alberts
  Geplaatst op 11:37h, 22 juni Beantwoorden

  Een fantastisch initiatief, iedereen verdient wel eens een schouderklopje!

  • Cynthia
   Geplaatst op 18:49h, 08 juli Beantwoorden

   Dat vinden wij ook Ron!

Geef een reactie